Efter att ha läst en artikel i Dagens Samhälle om sambandet mellan kostnad och brukarnöjdhet inom äldreomsorgen, reflekterade jag över hur vi skapar den bästa omsorgen. Artikeln pekar på att kommuner med billigare äldreomsorg generellt får lägre nöjdhetsbetyg från brukarna, min erfarenhet är att det finns en större bild att ta hänsyn till.
För mig har det alltid varit tydligt att inom äldreomsorgen handlar det inte enbart om nöjda årsrika, utan också om våra medarbetares arbetsmiljö och hur vi långsiktigt kan hålla ekonomin i balans. Författningarna och beslut som vi följer är utformade för att skydda både årsrika och medarbetare, och jag tror starkt på att när vi lyckas med att upprätthålla den kvaliteten, ser vi de största vinsterna.
Artikeln lyfter fram att kommuner som satsar mer på äldreomsorg ofta får högre nöjdhet bland årsrika, vilket självklart är viktigt. Men jag vill också lyfta frågan: Hur påverkas våra medarbetare och den långsiktiga ekonomin? Jag tror att om vi bara fokuserar på att hålla kostnaderna nere, riskerar vi att missa den långsiktiga hållbarheten både för våra medarbetare, ekonomin och för de årsrika.
Jag är övertygad om att den bästa vägen framåt är att balansera tre viktiga faktorer – att ge våra årsrika rätt kvalitet utifrån beslut, att säkerställa en god arbetsmiljö för våra medarbetare samt att hålla ekonomin i balans. Det är den helhetssynen som jag tror på och som jag tror kommer att ge mest effekt på lång sikt. Det är så vi skapar en äldreomsorg som verkligen gör skillnad, både idag och för framtiden.