Rör Fötterna!

Rör Fötterna!

Rör fötterna och slå hål på myten att fötter inte ingår i personlig hygien vid diabetes, var Lena Jonssons budskap till mig. Lena är känd som ”Fot-Lena från glada Hudik” och har arbetat med fötter sedan 1974, senast på Hudiksvalls diabetsmottagning. Lena har också varit verksam inom fackföreningen Kommunal, och är numera också en glad pensionär.

Jag träffar Lena i samband med att en utbildningsanordnare i Uppsala ansöker om certifiering till Vård- och omsorgscollege i Uppsala län. Lena är den som ska genomföra certifieringsbesöket på uppdrag av Vård- och omsorgscollege nationellt.

Hon berättar att hon varit med och tagit fram vårdprogrammen som går att hämta på Sveriges Kommuner och Regioner`s (SKR) hemsida. I vårdprogrammen framgår med all tydlighet Fot-Lenas budskap - Rör Fötterna!

Jag tar del av - Fotundersökning vid diabetes -NATIONELLT VÅRDPROGRAM FÖR PREVENTION AV FOTKOMPLIKATIONER VID DIABETES och läser där att om personen med diabetes inte klarar egenvården själv är det vård-/omsorgspersonal som har ansvar för inspektion och egenvård av fötter.

Omsorgen har ansvar för att personer med diabetes får hjälp med egenvård av fötterna. Personalens kompetens säkerställs med regelbunden fortbildning.

I Vårdprogrammet - Äldre med diabetes FÖR DIG SOM ARBETAR INOM VÅRDBOENDE OCH HEMSJUKVÅRD finns denna punktlista för hur äldreomsorgens uppgifter kring omhändertagandet av patientens fötter.

  • Titta på fötterna och känn i skorna regelbundet/dagligen.
  • Välj bra skor och rätt skor till rätt tillfälle. Observera även inneskor/tofflor. Finns tryckmärken? Är skorna för stora? Är skorna för små?
  • Kontrollera om förhårdnader finns. Fila försiktigt med finslipad sandpappersfil.
  • Tvätta med tvål och vatten. Torka torrt, särskilt mellan tårna.
  • Klipp naglarna rakt och ej för kort, fila kanterna med sandpappersfil.
  • Hjälp till att smörja fötterna, smörj ej mellan tårna.
  • Byt strumpor vid behov. Finns tryckmärken? Är strumporna för stora eller små?
  • Beställ eventuellt tid för medicinsk fotvård

 

Tack ”Fot-Lena” för nya kunskaper och bekräftelsen på att så länge vi lever så lär vi också.


Skriv ut   E-post