Hörapparater behöver omvårdnad!

Elisabeth Adriansson Sandberginspiration, kunskapLeave a Comment

I samband med ett uppdrag träffade jag Elin Rosander på Din Hörsel i Uppsala. Hon berättade för mig att hon upplevde att kunskapen kring hörhjälpmedel inte alltid är på topp hos de personer som hjälper den hörselskadade. Och som en av de 270 000 vuxna som använder hörapparat, vill jag såklart bidra med några enkla tips.

Håll hörapparaten ren: Rekommenderas att göras dagligen av hygieniska och framför allt funktionella skäl. Vax och damm kan täppa till och göra att hörapparten inte fungerar. Hur du rengör, beror på vilken hörapparat som är utprovad. Fråga alltid efter bruksansvisningen. Saknas den hittar du den lätt på nätet.

Batteribyte: Bör ske regelbundet. Själv byter jag batteri ca 1 ggr/vecka. De håller vanligtvis inte längre än 14 dagar. Håll apparaten i din kupade hand och tjuter den inte byter du batteriet.

Slang och filter ska också bytas regelbundet. Är ett filter igentäppt, slutar apparaten fungera. Likaså blir ljudkvaliteten sämre med en slang som blivit hård. Alla apparater har inte filter eller slang, så kolla bruksanvisningen.

Mer tips och råd får du i bruksanvisningen, och din kunskap gör stor skillnad för den hörselskadades möjlighet till ett hörande!

Och som Ronnie LindrothHörbart så klokt sa, det hela börjar med att få hjälp att sätta i sina hörapparater. Det gäller att hjärnan får sin dagliga dos av ljudstimuli. Han har tagit del av forskning som säger att minnet tränas med hjälp av ljud och gör att vi kommer ihåg bättre.

Audionomen ser gärna att du som hjälper den hörselskadade följer med in i besöksrummet och tar del av informationen, fråga den hörselskadade om det är OK. Och hörhjälpmedel ska bytas ut kontinuerligt. I Uppsala sker detta vart 4:e år.

Och vill du göra skillnad så tillhör audionom ett framtidsyrke!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *