Likvärdiga bekymmer i Japan

Elisabeth Adriansson Sandbergäldreomsorg, kunskap, vård och omsorg4 Comments

två kvinnor i halvfigur som ler

Hur ser bemanningen ut på ett äldreboende i  Japan och hur är tillgången på kompetent personal? Det var några av mina frågor som du i detta inlägg får veta mer om.

De har som i Sverige, svårt att bemanna boendet med kompetenta medarbetare, och det är även där få sökande till äldreomsorgens tjänster.  De saknar motsvarigheten till vårt Vård och Omsorgsprogram, så de personer som arbetar med omvårdnad kommer oftast direkt från college. Totalt var det 100 personer som arbetade skift på boendet.

Könsfördelningen påminner mycket om den vi har i Sverige. 80 % är kvinnor och 20 % är män av de som arbetar i vården.

Bland de övriga kategorier som arbetar på boendet är de som avgör om den äldre uppfyller kriteriet att få en plats eller inte. Det finns ca 3 sekreterare som sköter det administrativa, som exempelvis dokumentationen som sker med ”papper och penna”, dvs de har inga dataprogram för detta.

Verksamhetschefen har under sig chefer som ansvarar för styrning och ledning och planering av dagens arbete. Sjuksköterskor, totalt 7 stycken, finns på plats veckans alla dagar, men enbart dagtid. En dag i veckan, under bara någon timme, besöker läkare, fysioterapeut och sjukgymnast boendet.

Vi måste hitta nya lösningar för att klara framtidens ökande behov av att ge äldre i Japan omsorg, säger verksamhetschefen.

Så svaret på frågan tillgången på personal är svaret att Japan har likvärdiga bekymmer som i Sverige med att bemanna vakanta tjänster inom äldreomsorgen.

I nästa blogg berättar jag om hur fastighet och lägenheter var utformade.

4 Comments on “Likvärdiga bekymmer i Japan”

    1. Det är mer som kommer att förvåna om du följer min blogg. Jag kommer beskriva hjälpmedel i en kommande blogg och som arbetsterapeut i grunden var det mycket som förvånade

    1. Hej, tack Therese för din respons, den värmde. Om du prenumererar på mina blogginlägg, kommer du säkra upp så att du inte missar nästa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *