Kvalitet handlar inte om att jämföra äpplen och päron – det handlar om att uppfylla rätt behov!

Vi pratar ofta om kvalitet, men ibland blir begreppet förvirrande när vi börjar jämföra helt olika produkter eller tjänster med varandra. Ett vanligt exempel är när någon säger att en Bugatti är av högre kvalitet än en Skoda. Men vad betyder egentligen det?

Kvalitet handlar inte om att sätta två helt olika saker på en skala och avgöra vilken som är "bäst". En Bugatti och en Skoda har helt olika syften, målgrupper och användningsområden. De är designade för att lösa olika problem och tillgodose olika behov. Kvalitet handlar i grunden om hur väl en produkt eller tjänst uppfyller de krav, mål och behov den är tänkt att möta.

 Så istället för att jämföra olika saker, är det viktigare att fråga: Uppfyller produkten eller tjänsten sitt syfte på ett tillförlitligt, hållbart och effektivt sätt? När vi pratar om kvalitet i vård och omsorg, exempelvis, innebär det att verksamheten uppfyller de lagar, föreskrifter och beslut som ställs, utan att överträffa eller underskrida dem. Verklig kvalitet skapas genom att leverera exakt vad som efterfrågats – varken mer eller mindre.

Låt oss därför fokusera på vad kvalitet verkligen innebär: att rätt lösning möter rätt behov på rätt sätt. Kvalitet handlar inte om att vara bäst i en allmän jämförelse, utan om att vara bäst på att lösa det specifika problem man är till för.

 Vad tycker du? Har du exempel på när du har sett att kvalitet har missuppfattats på detta sätt? Dela gärna dina tankar!

Lagar, Avtal och Annat Kul: Så Skapar Vi Kvalitet i Vården

Min föreläsning ”Lagar, avtal och annat kul” gav idag ett gäng blivande specialistundersköterskor en insikt i vad som skapar kvalitet i verksamheten enligt Socialstyrelsens definition: att uppfylla krav, mål och politiska beslut enligt lagar och föreskrifter.

Det handlar om att leverera kvalitet – varken mer eller mindre. Jag påminde också om att socialrätten omfattar kostnadseffektivitet och vikten av att följa fattade beslut, utan att överträffa dem. 

 Deltagarna fick följa med på en resa genom socialrättens värld, där vi pratade om hur lagar, föreskrifter, värdegrund och omsorgskontakt kan förenkla och förbättra vardagen, både för medarbetare och den enskilde.

 Det blev en kort men kraftfull föreläsning som inspirerade till nya tankar och en vilja att lära sig mer. Deltagarna uppskattade min förmåga att göra ämnet tydligt, begripligt och engagerande – och tyckte att socialrätt var både kul och relevant!  

Jag blev så stolt och glad över att läsa i deras utvärderingar att jag inspirerat dem till att vilja fördjupa sig och veta mer. Flera sa spontant till mig att de önskar att alla deras kollegor inom hälsa, vård och omsorg kunde få ta del av den här föreläsningen! 

 Tack för all positiv feedback, ni gjorde min dag!

Balanserad äldreomsorg: Hur vi skapar hållbarhet för både årsrika, medarbetare och ekonomi

Balanserad äldreomsorg: Hur vi skapar hållbarhet för både årsrika, medarbetare och ekonomi

Efter att ha läst en artikel i Dagens Samhälle om sambandet mellan kostnad och brukarnöjdhet inom äldreomsorgen, reflekterade jag över hur vi skapar den bästa omsorgen. Artikeln pekar på att kommuner med billigare äldreomsorg generellt får lägre nöjdhetsbetyg från brukarna, min erfarenhet är att det finns en större bild att ta hänsyn till.

För mig har det alltid varit tydligt att inom äldreomsorgen handlar det inte enbart om nöjda årsrika, utan också om våra medarbetares arbetsmiljö och hur vi långsiktigt kan hålla ekonomin i balans. Författningarna och beslut som vi följer är utformade för att skydda både årsrika och medarbetare, och jag tror starkt på att när vi lyckas med att upprätthålla den kvaliteten, ser vi de största vinsterna.

Artikeln lyfter fram att kommuner som satsar mer på äldreomsorg ofta får högre nöjdhet bland årsrika, vilket självklart är viktigt. Men jag vill också lyfta frågan: Hur påverkas våra medarbetare och den långsiktiga ekonomin? Jag tror att om vi bara fokuserar på att hålla kostnaderna nere, riskerar vi att missa den långsiktiga hållbarheten både för våra medarbetare, ekonomin och för de årsrika.

Jag är övertygad om att den bästa vägen framåt är att balansera tre viktiga faktorer – att ge våra årsrika rätt kvalitet utifrån beslut, att säkerställa en god arbetsmiljö för våra medarbetare samt att hålla ekonomin i balans. Det är den helhetssynen som jag tror på och som jag tror kommer att ge mest effekt på lång sikt. Det är så vi skapar en äldreomsorg som verkligen gör skillnad, både idag och för framtiden.

Mer än bara kilometer: Hur ett lopp i Hostivice förde samman två själar

Mer än bara kilometer: Hur ett lopp i Hostivice förde samman två själar

Att springa har hållit mig rökfri i 11 år – "Kan jag jogga, mår lungorna toppen." I söndags i Hostivice, Tjeckien, blev löpningen den gemensamma nämnaren för Petra och mig. Trots språkbarriären – hon pratade inte engelska och jag inte tjeckiska – fann vi varandra och sprang sida vid sida i 10 km.

Jag trodde först att Petra var där för att pusha mig, men i slutändan var det jag som blev hennes stöd! Vid mållinjen tolkade mina vänner och jag fick veta att hon hade ett vad med sin son om att genomföra loppet, och tack vare mitt stöd lyckades hon. Så våra handlingar talar ibland högre än våra ord. Kom ihåg att fortsätta peppa de runt dig – på löparbanan och överallt annars!

Petra skickade mig dessa varma ord via messenger: "Tobě také a je moc fajn že jsou ještě lidé jako ty" (Tack själv, och det är så fint att det finns människor som du)

Investera i ditt humankapital - vikten av att underhålla både människor och maskiner

Investera i ditt humankapital - vikten av att underhålla både människor och maskiner

I den offentliga sektorn är det vanligt att debatter kring användningen av konsulter och deras arvoden uppstår. Idag tar jag återigen del av att en offentlig arbetsgivare uttryckte oro över de höga konsultarvodena, vilket resulterade i nya restriktioner där allt nyttjande av konsulter framöver måste godkännas av kommunens högsta chefer. Denna politiska åtgärd skapar medvetet en tröghet i systemet, vilket är problematiskt men förståeligt ur vissa synvinklar.

Det är rimligt att organisationer, särskilt inom offentlig sektor, strävar efter att ha medarbetare som kan hantera kärnverksamheten utan att förlita sig på externa underleverantörer. Detta är viktig för att säkerställa kontinuitet, kvalitet och långsiktighet i leveransen av de grundläggande tjänsterna. Att ha kompetenta medarbetare på plats innebär att organisationen har full kontroll och djupare förståelse för sina dagliga operationer och utmaningar.

Dock finns det situationer där det är absolut nödvändigt att dra nytta av extern expertis. Precis som man anlitar externa experter för exempelvis ombyggnationer och större reparationer av fysiska anläggningar, bör offentliga verksamheter också vara öppna för att investera i sin "mjukare" sektor. Det är här konsulter och specialister kan spela en kritisk roll i att utveckla och underhålla organisationens humankapital.

Investeringar i medarbetares utveckling bör jämföras med underhåll av maskiner och infrastruktur. Att se medarbetare som en del av organisationens "utrustning" som kräver regelbundet underhåll, uppdateringar och ibland reparationer är ett perspektiv som kan förändra hur vi hanterar humankapital. Liksom en maskin har en servicebok, bör även medarbetarna ha en genomtänkt plan för sitt professionella underhåll. Även om många arbetsgivare idag använder medarbetarsamtal och kompetensplaner som fokuserar på interna utbildningar, missas ofta möjligheten att integrera extern expertis. För medarbetare inom hälsa, vård och omsorg, som ständigt möter komplexa och skiftande behov, är det särskilt viktigt. Att regelbundet inkludera externa specialister i utbildningsprocessen kan säkerställa att personalen inte bara uppfyller nuvarande kompetenskrav utan också är rustade för att hantera framtidens utmaningar. Detta skapar en mer holistisk och framåtblickande strategi för personalutveckling, vilket stärker både individens och organisationens tillväxt och anpassningsförmåga.

För att en organisation ska fungera optimalt bör den inte bara fokusera på att underhålla och uppgradera sina fysiska tillgångar, utan också se till att dess anställda får möjligheter till utveckling och välbefinnande. En välbalanserad strategi som inkluderar både intern kompetensutveckling och strategisk användning av extern expertis kan vara nyckeln till framgång, både i offentlig och privat sektor.

Sammanfattningsvis är det avgörande att närma sig användningen av konsulter med en balanserad syn på både kortsiktiga kostnader och långsiktiga fördelar. Med min omfattande erfarenhet inom offentlig sektor erbjuder jag expertis som kan hjälpa ledare att navigera genom dessa komplexa frågeställningar. Att anlita mig som konsult innebär att din organisation kan dra nytta av djupgående kunskaper i att förbättra arbetsprocesser och ledarskapsstrategier, vilket ger er möjligheten att fokusera på kärnverksamheten och effektivisera teamets prestationer. Jag är redo att visa hur strategiskt konsultstöd inte bara är en kostnad, utan en investering som bygger kapacitet och främjar organisationens långsiktiga framgång och innovation.

Sverige premiär - Stor dag i Hållnäs!

Sverige premiär - Stor dag i Hållnäs!

Jag är så stolt att få vara med på invigningen av den nya moderna projektorn i Hållnäs bygdegård Gröna Lund! Tack vare generös sponsring har de nu en modern teknik som möjliggör att visa filmer samtidigt som de släpps – en riktig game-changer för filmälskare i kommunen. 

Invigningsbandet klipptes av ingen mindre än skådespelaren Krister Henriksson, som har barndomsminnen från vackra Hållnäs. Vi kickstartade med en VIP-visning av "Stormskärs Maja", med den härliga och så proffsiga Amanda Jansson från Skärplinge i huvudrollen. 

 Som sponsor och med rötter djupt förankrade i Hållnäs, där jag tillbringar mina somrar, är jag rörd över att se hur bygden växer och blomstrar. Mitt företags logga - en groda - symboliserar just detta att allt är möjligt. Och ikväll var det just så att möjligheterna spirade och allt blev möjligt.

Ses på bio i Hållnäs!

#Hållnäs #GrönaLund #biopremiär #lokaltengagemang